Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa számodra. Az "Elfogadom" gombra kattintással jóváhagyod azt, hogy honlapunk az Adatkezelési tájékoztatóban körülírt módon cookie-kat használjon. Amennyiben nem fogadod el a cookie-k használatát, akkor bizonyos funkciók nem lesznek elérhetőek a számodra. Részletes információ a sütikről.

Menü
Jelenleg itt jársz: > Kezdőlap >

A sörfőzés eszközei

A sörfőzés eszközei

A sörkészítés nem igényel különleges és sokféle eszközt, de van néhány alapvető, melyet érdemes beszereznünk főzés előtt. Ezek az eszközök igen hasznosak lehetnek és nagyban megkönnyíthetik a munkánkat. Nem drágák és a legtöbb mindegyik sörfőzési módszerhez (sűrítményes, kivonatos, teljes cefrézés) használható.

 

Mérleg

Mindhárom sörfőzési módszer esetében hasznos!
A sörfőzés során képesnek kell lennünk pontosan követni az adott receptet. Ehhez elengedhetetlen, hogy az alapanyagokat pontosan mérjük ki, legyen szó a több kilogrammnyi malátáról vagy akár a pár grammnyi komlópelletről vagy cukorról. Ha kisebb mennyiségben főzünk, akkor erre a célra kiválóan alkalmas egy digitális konyhai mérleg, mely terhelhetősége általában max. 5kg. Pontosak, könnyű a használatuk és egyszerűen beszerezhetők. De kaphatók olyan digitális mérlegek is, melyeknek terhelhetősége akár 100 kg is lehet. 
 
 

Malátaroppantó

A teljes cefrézési eljáráshoz szükséges!
A malátát cefrézés előtt elő kell készítenünk, erre a célra kiváló megoldás a malátaroppantó, mely lehet kézi vagy motorral/villanymotorral hajtott. Nagyon egyszerű szerkezet, két henger forog egymással szemben, és ezeknek az érdes felülete őrli meg a gabonát. A tengelyek közti távolság (hézag) csökkentésével lehet finomabbra, növelésével pedig durvábbra őrölni a malátát. A hengerek közötti távolság beállítása függ a maláta méretétől, típusától és nedvességtartalmától is, de alapvetően  kb. 0,7-1,3 mm távolság ajánlott. A maláta őrléséhez használhatsz malátaroppantót, de Webáruházunkban akár már roppantva is kérheted a malátákat. 
 

Cefréző- és főzőedény

 
sorfozo fazekMalátakivonatos és teljes cefrézési eljáráshoz szükséges!
Sörfőzés során olyan edényre van szükség, amelyben nagy mennyiségű folyadékot fel tudunk melegíteni/forralni (cefrézés/forralás) és könnyű tisztítani is. Nagyon jó megoldás erre a célra a rozsdamentes acélból készült fazék, ezek bármilyen főzőlapon használhatók, tartósak és könnyen tisztán tarthatod őket. Több méret közül választhatsz, attól függően, hogy mennyi sört akarunk főzni, de mindenképpen olyan edényt válasszunk, melynek űrtartalma nagyobb, mint a főzni kívánt sör mennyisége (pl. 23 l főzet elkészítéséhez min. 30 l-es fazék szükséges). 
 
 

Cefrézőzsák

Teljes cefrézési eljárás esetében hasznos!
A cefrézőzsák a BIAB (Brew In A Bag) sörfőzési módszernél használatos. Nagy előnye ennek a módszernek, hogy nagyban leegyszerűsödik a szűrés és máslás folyamata, értékes időt, helyet és pénzt spórolva meg. Egyetlen főzőedény elegendő a folyamat során. A zsákkal egyszerűen béleljük ki a főzőedényt, a cefrézés befejeztével pedig a zsákkal együtt távolítsuk el a törkölyt, majd hagyjuk, hogy lecsepegjen a sörlé és forralhatjuk is. Itt tudod megnézni és megvásárolni a Webáruházunkban kapható cefrézőzsákokat.
 

 

 

Keverőlapát

 
rozsdamentes acel keverolapat
Mindhárom sörfőzési módszer esetében hasznos!
A sörfőző kanalunk legalább olyan hosszú legyen, hogy a cefrézőedényünkből kilógjon. A hosszú kanállal könnyedén meg tudjuk keverni a sörlét a hozzávalók adagolásakor és beélesztőzés előtt oxigénbevitel céljából. Lyukacsos változatával pedig csomómentesre keverhetjük cefrénket. Ajánlott rozsdamentes kanalat használni, ugyanis ezek tartósak és könnyen tisztán tudod tartani őket. A nálunk kapható kanalakat itt találod meg.

 

 

Hőmérő

digitalis homero

Mindhárom sörfőzési módszer esetében hasznos!
A sörfőzés során szükségünk lesz hőmérőre is, melyet elsősorban a cefrézés, máslás, beélesztőzés és erjedés során kell használni. Erre a célra többféle hőmérőt is használhatsz, lehet alkoholos üveghőmérő, mely a legnépszerűbb a sörfőzők körében, előnye, hogy olcsó, pontos és nagyon sokoldalú. Vannak digitális hőmérők, melyek ugyan könnyen használhatók, de drágábbak is. A cefrézési folyamat sarkalatos pontja a hőmérsékleti lépcső vagy lépcsők betartása (egylépcsős infúziós eljárásnál  65-70 C cukrosító szakasz), valamint a kicefrézési hőmérséklet (78 C) beállítása. Fontos, hogy mindig a recept szerinti hőmérsékleti lépcsőket megtartva cefrézzük a gabonánkat. Beélesztőzés előtt is mindenképp meg kell mérni a sörlé hőmérsékletét, ugyanis a túl meleg sörlé elpusztíthatja a sörlét. Az erjedési hőmérséklet figyelésére kaphatók folyadékkristályos hőmérő matricák, melyet az erjesztő tartály oldalára kell felragasztani, így bármikor könnyedén leolvashatod az értékeket. Amennyiben nincs még hőmérőd, itt válogathatsz. 
 

Sörfokoló, Refractométer  

refractometer

Mindhárom sörfőzési módszer esetében hasznos!
A sörfokoló és a refractométer is a folyadék sűrűségének azaz fajsúlyának a meghatározására szolgál. Az erjedés kezdetekor valamint az erjedés végén mért értékekből egy egyszerű képlet vagy neten található kalkulátorok segítségével meg tudjuk határozni sörünk alkoholfokát. De Webáruházunkban találsz 3 skálás fokolót is, mely a fajsúly mellett alkalmas a sör vagy bor cukor- és alkoholtartalmának mérésére is. A sörfokolók használatához mérőhenger szükséges, melyet szintén meg tudsz vásárolni nálunk.
                                                                                                                          
ABV (alkohol fok számítása)
Ehhez először meg kell mérni az erjedés kezdetén (eredeti exktrakttartalom - O.G) és az erjedés végén is a fajsúlyt (végleges extrakttartalom - F.G.). A különbséget megszorozzuk 105-el, ekkor megkapjuk a tömegszázalékban meghatározott alkoholtartalmat (ABW). Ezt megszorozva 1,25-el pedig megkapjuk az alkoholtartalom térfogatszázalékos értékét, vagyis az ABV-t.
 
1.050 (O.G - 1.015 (F.G)  = 0.035
0.035 x 105 = 3.675% (ABW)
3.675% x 1.25 = 4,59 % (ABV)
 

Komlózsák, Komlószűrő

 
 
Malátakivonatos és teljes cefrézési eljárás esetében hasznos!
Komlózsákot használhatunk a forralás során is, de hidegkomlózáskor mindenképpen ajánlott, hiszen a zsákocska segítségével könnyen eltávolítható a komló az edényből. Ha kipróbálnád a hidegkomlózást itt olvashatsz róla bővebben és itt juthatsz komlózsákhoz. 
 

Hűtőspirál

Malátakivonatos és teljes cefrézési eljárás esetében hasznos!
A sörlé hűtésére a jeges vízfürdő mellett használhatunk hűtőspirált is, mely lényegében egy réz vagy rozsdamentes csőtekercs. Lehetővé teszi, hogy a forró sörlevet egyszerűen és gyorsan lehűtsük, kb. 20 liter sörlét 20-30 perc alatt 20 C-ra.  A tekercset a forró sörlébe kell meríteni és a végeire illesztett vezeték segítségével hideg vizet kell áramoltatni bele. A hűtőspirál kiváló megoldást kínál a sörlé hűtésére, könnyű használni és tisztítani is. 
 
 

 

 

Erjesztőedény

pet carboy

Mindhárom sörfőzési módszer esetében szükséges!
A sörlé erjesztésére valamilyen erjesztőedényre mindenképpen szükség van, ez lehet műanyag erjesztővödör, üvegballon (demizson) vagy rozsdamentes acél erjesztőedény/tartály.   A műanyag erjesztővödrök előnye, hogy olcsók, strapabírók és könnyen tisztíthatók. Az üvegballonok nem adnak át semmilyen nemkívánatos ízt, tartósak, könnyű tisztán tartani őket, továbbá nehezen színeződnek és karcolódnak. A rozsdamentes acélból készült erjesztőtartály a legdrágább, de ezeket a legkönnyebb tisztán és baktérium mentesen tartani, tartósak és megóvják a sört a napfénytől. Ezek mind megtalálhatók többféle méretben. Érdemes csappal és kotyogóval ellátott erjesztőtartályt vásárolni, ugyanis ez nagyban megkönnyítik a munkát a palackozás során. A Webáruházunkban kapható erjesztőtartályokat itt találod.
 

Szifon

 

Mindhárom sörfőzési módszer esetében hasznos!

Palackozás során igen hasznos lehet az automata palackozó szifon, segítségével könnyedén, üledék- és csepegésmentesen fejtheted át a sört. Felülről kell bevezetni az erjesztőtartályba, majd egyszerűen csak le kell szívni a sört. Többféle változatban kapható, vannak automaták, vannak, melyek csak egy hosszabb műanyag tömlőből állnak és vannak, melyeknek a végén a lerakódások felszívásának megakadályozása érdekében üledékcsapda van. Ha szeretnéd egyszerűen és tisztán megoldani a lefejtést , itt találsz szifonokat.

 

 

 

Palackok, koronazárak, lezárók

Mindhárom sörfőzési módszer esetében szükséges!
A sörlevet főerjedés után át kell fejteni és cukrot kell hozzáadni, gondosan le kell zárni, majd várni, hogy az utóerjedés végbemenjen. Ez idő alatt a sör letisztul, az ízek összeérnek és a cukortól megfelelő lesz a szén-dioxid tartalma is. Lefejtéskor használhatunk különböző tárolóeszközöket, pl. hordókat, erjesztőtartályokat, de a legnépszerűbbek a keg-ek vagy palackok. Utóbbiak előnye, hogy olcsók, könnyen tárolhatók és szállíthatók és sokáig eláll benne a sör. Ezek többféle változatban kaphatók, lehet műanyag vagy üveg, lehet csatos vagy koronazáras, lehet zöld vagy barna, lehet 3dl-s vagy 5dl-s, a lényeg, hogy tiszta és baktérium mentes legyen (az aleket barna, a lagereket zöld üvegbe szokás eltárolni). Miután kiválasztottuk a megfelelő palackot és átfejtettük a sört, gondosan le kell zárni. A kupak legfontosabb feladata, hogy légmentesen lezárja a sörünket. Ezen kívül esztétikai szerepe is van, vagy akár jelölhetünk is vele, amíg nincs címke az üvegen. Ha végbement az utóerjedés, már csak annyi a dolgunk, hogy megkóstoljuk sörünket! De óvatosan, ugyanis az utóerjesztés során az élesztő letapadhat az üveg aljára, ezért érdemes a pohárba óvatosan kitölteni, hogy ne váljon zavarossá a sörünk. A palackozás hátránya viszont, hogy sok esetben idő- és munkaigényes. 
Webáruházunkban tudsz vásárolni sokféle színben kupakokat, továbbá lezáráshoz kupak lezárókat is. 
 

GrowlerWerks uKeg

Mindhárom sörfőzési módszer esetében hasznos!

Ha unod a sok macerával járó palackozást, akkor használd a Webáruházunkban is kapható uKeg-et. Nagyszerű és modern megoldást nyújt sörünk tárolására. Használatával teljesen kihagyhatjuk a palackozás folyamatát, továbbá mindig friss és szénsavas sört csapolhatunk. Esztétikus és innovatív, duplafalú vákuumszigetelt rozsdamentes acélból készült, így egész nap hidegen tartja a sört. Egyszerűen és gyorsan szabályozhatjuk sörünk szén-dioxid tartalmát és nem kell heteket várni arra, hogy szénsavas sört ihass. A cserélhető fogantyúnak köszönhetően ízlésednek megfelelően személyre szabhatod. Könnyedén magaddal viheted, így bárhol és bármikor megoszthatod sörödet a barátaiddal. 
Webáruházunkban többféle méretben és színben tudsz uKeget vásárolni!
 
 

 

Tisztító eszközök, fertőtlenítőszerek

Mindhárom sörfőzési módszer esetében szükséges!

Sörfőzés során az egyik legfontosabb dolog, amire oda kell figyelnünk, az a higiénia! Ugyanis, ha kiváló sört akarunk készíteni, akkor alaposan meg kell tisztítani és le kell fertőtleníteni eszközeinket. A nem megfelelő higiénia akár a sör megromlását is eredményezheti. A legjobb módszer, ha minden használat után megtisztítjuk és fertőtlenítjük az eszközöket, így biztosan nem marad el és a piszok is könnyebben eltávolítható. A fertőtlenítőszerek közül a legnépszerűbbek a Star San HB és a Chemipro Oxi, mivel gyorsan hatnak és hatékonyan működnek, utóbbit pedig még öblíteni sem szükséges. Webáruházunkban is be tudod szerezni ezeket a fertőtlenítőket, így könnyedén tisztán tarthatod eszközeidet! 

 

Ezek csak a legfontosabbak a sörfőzéshez használt eszközök közül, ezenkívül számos más hasznos eszköz is kapható Webáruházunkban, melyeket itt tudsz megnézni és megvásárolni.

Keresés