Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa számodra. Az "Elfogadom" gombra kattintással jóváhagyod azt, hogy honlapunk az Adatkezelési tájékoztatóban körülírt módon cookie-kat használjon. Amennyiben nem fogadod el a cookie-k használatát, akkor bizonyos funkciók nem lesznek elérhetőek a számodra. Részletes információ a sütikről.

Menü

A SufniBrew-ból jelentezik: Horváth Zsolt

 

Név: Horváth Zsolt

Lakhely: Győr/Veszprémvarsány

Életkor: 27 (Októberben születtem, ez az én Oktoberfestem :) )

Polgári foglalkozás: zongoratanár, zeneszerző, jelenleg élelmiszermérnöki tanulmányok

Kedvenc sörtípus: nincs kedvenc típus

 


 

Nekem a sör egy komplex művészeti alkotás, mely a recept megtervezésétől egészen a fogyasztó előtti megjelenéséig tart. Ebbe a sört kísérő elemek is bele tartoznak, mint például egy söralátét, egy pohár, az alkalomhoz illő csomagolás, vagy bármi egyéb. Emiatt igyekszek adni arra, hogy ne csak a sör legyen finom, hanem a körítés is szép legyen.

 

 

Kiskoromtól kezdve érdekelt, hogy előállítsak házilag termékeket, amiket a boltok polcairól emelhettem le, illetve mindig érdekelt az alkotás és a tudomány. Foglalkoztam kertészettel, sajtkészítéssel, meg talán ide vehetjük a zeneszerzést is, amiből végzettségem is van. A zenének egyébként különös köze van a sörfőzéshez, ugyanis zenei tanulmányaim közepén kezdtem foglalkozni vele.

A sörfőzést 2014 augusztusában kezdtem el. Ami egy Pálfordulás volt az életemben, hiszen 2011-ben még kifejezetten utáltam a sört, mint italt. 2012-ben szerettem meg, majd egyből elkezdtem a különlegességekhez vonzódni, s hamar adódott, hogy próbálkozzak meg a főzésével. Akkoriban még nem voltak ennyire alapos és praktikus leírások, egyedül az Olasz féle videó volt elérhető. Az segített nagyon sokat, hogy egy jó gimnáziumba jártam, jó tanáraim voltak, magas szinten tanultam kémiát, matekot, biológiát, így a szükséges alaptudás megvolt a sörfőzés megértéséhez. Mindezek mellett sok forrásból ollóztam össze, több hetes agyalással, hogy mit is kell csinálni. Hihetetlen egyébként, hogy mennyit fejlődött azóta a házi sörfőzés!

Az első főzés során használt felszerelésem teljesen hétköznapi eszközökből állt. Az első szűrőm például méhészeti fémhálóból készült, melyet a szomszéd méhésztől kértem. Sima zománcos üstökkel kezdtem, három „profi” felszerelésem volt csupán, egy erjesztő edény, egy padláson talált rézcsőből hajlított hűtőspirál és egy fokoló. Kis léptekkel mentem előre, mindig szereztem valamit, amivel könnyebb lett a dolgom, de mivel túl nagy pénzügyi keretem nem volt, mindig olcsó megoldást kellett találnom.

​Először egy sűrítményest készítettem, hogy lássam az erjedés működését, majd az igazi első söröm egy belga félbarna volt, Safbrew S-33 élesztővel, pilseni és caramünich malátákkal. Valószínűleg az összes hibát elkövettem az első főzések során; kiborult cefre, ragadós konyha, befertőzött sör, elkalkulált cukorfok pótlás, meg egy sor egyéb. Azóta eltelt pár év, most már van egy külön helységem erre a célra, amit egész szépen felszereltem. Én csak úgy hívom, „SufniBrew”. A kezdeti eszközeim egészen nagy részben megmaradtak, még nem szereztem be elektromos automata főzőrendszert, inkább az erjesztéstől, vagy leginkább az utántól vannak profibb eszközeim. Corny Kegekkel dolgozok, nyomás alatt palackozok, ha kell szűrök, pasztőrözök, mostanra pedig egy egész kényelmes rendszert építettem ki üvegmosásra. 35-40 literes egy főzetem, hektikus, hogy mikor mennyit készítek. Volt például olyan hétvége, amikor 4 sört főztem le, de volt, hogy 1 teljes hónapig szüneteltem. Egészen pontosan most fogom megfőzni a 125. főzetemet. Ha az összes főzetszámból indulunk ki az 5 év alatt, átlagosan havi 2 főzet készül el (nyilván ha megnéznénk az eloszlást, az utóbbi években ez magasabb lenne). Mostanában kevesebbet hibázok, mert már mindenre kínosan figyelek. A legutóbbi hiba ami nemrég becsúszott, az volt, hogy egy már öregecske folyékony élesztőt akartam feléleszteni, s azzal beoltani egy főzetet. A sörélesztő mellett végül sikerült felszaporítanom egy korrekt baktérium kultúrát is. Így végül stout helyett egy lambic lett az eredmény, ami igazából egy nagyon izgalmas és kellemes sör lett, Black Lambicot meg amúgy is akartam főzni egyszer, szóval végül is hiba volt?

Mint a legtöbb sörfőző, én is szeretem kikérni a családom, barátaim, más sörfőzők véleményét, de szoktam egymagamban is, átszellemülve ízlelgetni a söreimet. Ha valamelyik ismerősömnek főzök sört, igyekszem felmérni az ízlését, és az alapján kidolgozni a sört, hogy megfeleljen az igényeinek. Ez is egy kihívás valahol, és úgy vélem egészen jól elszoktam találni. Ha van ihletem, elnevezem a söreimet, ha nem, akkor kap egy experience jelzőt és egy sorszámot. Van egy stout receptem, ami Venezuelai kakaóval készül, s mivel az ország a Karib-tengernél van, így Feketegyöngy a neve (utalva a Karib Tenger kalózai c. filmre), szerintem ez a legfrappánsabb név.

 

Több receptem is van, amit újra és újra elkészítek, hogy minél tökéletesebb legyen a végeredmény. A legfontosabb ezek közül a pilsenim, ami akármennyire is egyszerű, mindig van mit finomítani rajta. A másik, amiben úgy vélem specialista vagyok az erős sörök, ahol az a kihívás, hogy a magas alkoholtartalom ellenére is egy befogadható, iható sör szülessen. Rengeteg mindent kipróbáltam már az évek alatt. Szaporítottam kereskedelmi sörből élesztőt, gyártottam malátákat, alternatív gabonákból is például, termesztek komlót. Vagy például különféle technológiai megoldásokat is megvalósítottam már otthon, mint a kész sör szűrése, vagy a pasztőrözés, gyártottam fakockákat érleléshez, meg csomó minden. Most, hogy elkezdtem az egyetemet, úgy érzem magam sokszor, mint mikor egy kisgyereket beengednek egy szobába, ami meg van pakolva egy rakás különféle játékkal.


Amire most nagyon büszke vagyok, hogy nemrégiben felkértek egy épülő sörfőzdébe sörfőző mesternek, ez most erősen lázban tart. Erről még nem mondhatok részletesebb információt, a lényeg az, hogy nemsokára megindul az építkezés, így egyre több a feladatom. A házi projektemet sem vetem persze el, szeretnék egy komoly főzőkonyhát építeni. Technológiailag foglalkoztat, hogy kijavítsam és fejlesszem a korábbi nitro-s sörömet. Tudományosan pedig az élelmiszermérnöki tanulmányok megkezdése pörgetett fel. A jövőben, szeretném a főzdét, ahol majd dolgozni fogok egy nagyon magas szinten vezetni tudományos, gasztronómiai, és minden egyéb területen. Házi sörfőzés tekintetében főképp majd kísérletezni és oktatni szeretnék, az egy fontos célom, hogy megtanítsam az embereket a sör kultúrájára. Ehhez kapcsolódik a pár éve indított youtube csatornám is, a Házisör TV, melyet jelenleg technikai felszerelés hiányában akadozva csinálok, de célom, hogy egy olyan csatornát hozzak létre, amely egy komoly szakmai kiindulási pont lehet, egy fórum, amely tanácsot és inspirációt nyújt a főzni vágyóknak, a fogyasztóknak pedig mélyebb megértést. Tervezek egy instagram fiókot is a sörhöz kapcsolódóan, mely kicsit túl is lépne a sörön, de ez egy későbbi terv. No meg természetesen életem másik nagy területéről, a zenéről sem feledkezem meg, már vannak ötleteim a két terület kombinálására. Szinte az egész felszerelést tervezem lecserélni, vagy fejleszteni. Például a palackozópisztolyomat szeretném valami állványra szerelni, esetleg valami automata töltővé fejleszteni, szeretnék egy komoly, önműködő főzőházat építeni, szeretnék egy szépen kinőző Kegerator-t, de első sorban egy megfelelően kialakított helyiség a cél, ahol gazdaságosan, kényelmesen lehet csinálni a sört házilag is. Ha beindul az új főzde, bizonyára küldök majd söröket nemzetközi versenyekre, illetve a Soproni HopLager versenyén gondolkozom még, hogy oda is küldök sört.

 

Az én receptem

A Faro típus egy kissé elfeledett sör. Tulajdonképpen a pilseni sörre adott belga válasz a technológia tükrében. Lényege, hogy adott egy lambic, amelyhez kandiscukrot adnak, majd pasztőröznek. Kevés kereskedelmi példa van belőle. Kicsit mintha üdítőt innánk, kicsit mintha valami bort, kicsit mintha sört, szóval elég érdekes. Ha a típust ma találná fel valaki, amikor az édesített gyümölcsös sörök világát éljük, azt hiszem óriásit szakíthatna vele. Magam is több éve kóstoltam először Faro-t és egyből el is kezdtem agyalni rajta, hogyan lehetne megfőzni otthon.

Az alapja egy lambic vagy egy savanyított sör, ennek folyamatát hadd ne írjam itt le, mert nagyon hosszadalmas lenne. Ha ez a sör kész, kandiscukrot kell adagolni hozzá (ízlés szerint lehet, ki kell próbálni). A sört mikroszűrni kell, hogy élesztő ne maradjon benne, amit érdemes úgy csinálni, hogy egyből át is fejtjük egy másik előfeszített Corny-ba, amelybe előzetesen már betettük a forró vízben feloldott kandiscukrot. Ha a szűrést ügyesen csináltuk, hűtve egészen sokáig tarthatjuk Corny KEG-ben. Tartósítani káliumszorbáttal is lehet akár, vagy pasztőrözéssel, melyből az utóbbit nem javaslom több okból sem. (Én évek óta sikeresen alkalmazok hőkezelést bizonyos söröknél, de a helyzet valamiért az, hogy nem mindenkinek voltak vele ilyen jó tapasztalatai azok közül, akiket buzdítottam az alkalmazására). Viszont ha sikerül, a sört nem csak a hölgyek fogják imádni. Az a bizonyos félresikerült stoutnak egy része is, amit fentebb említettem is megeshet, hogy Faro-ként fogja végezni.

 

Jótanács

A kezdőknek azt tanácsolom elsősorban, hogy ne csüggedjenek el, ha nem úgy sikerülnek az első főzeteik, ahogyan szeretnék! Másrészt pedig, ne bonyolítsák túl az elején, kezdjenek bele, aztán majd beletanulnak a próbálkozások közben! Annak, aki pedig majd a jövőben ezzel szeretne foglalkozni, azt javaslom, hogy minél több sörfőzővel beszéljen, minél több sörfőzdét látogasson meg, minél több embernek kérje ki a véleményét a söreiről, bírja a kritikát, és folyamatosan fejlődni akarjon. Ha ez meg van, egyszer csak azt veszi észre, hogy sörfőzdében dolgozik. Újrakezdőknek pedig annyit mondanék, hogy bizonyára ülepedett az a tudás, amit eddig összeszedtek, talán az eszközeik is megvannak még, úgyhogy bátran folytassák ott, ahol annak idején abbahagyták. Nekem is voltak kihagyásaim egy-egy sikertelenség után, de aztán új lendülettel ismét belekezdtem és nem bántam meg!

Egészségetekre!

 

Mi ezúton szeretnénk gratulálni Zsoltnak a sörfőzőmesterséghez! :)

 

Keresés