Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa számodra. Az "Elfogadom" gombra kattintással jóváhagyod azt, hogy honlapunk az Adatkezelési tájékoztatóban körülírt módon cookie-kat használjon. Amennyiben nem fogadod el a cookie-k használatát, akkor bizonyos funkciók nem lesznek elérhetőek a számodra. Részletes információ a sütikről.

Menü

Alsózsolcáról jelentkezik: Nagy Roland

Név:Nagy Roland

Lakhely: Alsózsolca

Életkor: 28

Polgári foglalkozás: Villamosmérnök

Kedvenc sörtípus: Minden, ami sötét színű


Kb. két éve kezdtem a sörfőzést. Tulajdonképpen már korábban is felmerült bennem a főzés gondolata (és párszor megnéztem Kovács József “Olasz” házisörfőző videóját), de akkor még nem volt elég motivációm és szaktudásom. Nem sokkal később indult Miskolcon, a Zip’s Brewhouse által szervezett OKJ-s Sörgyártó tanfolyam, éééés gondolkodás nélkül jelentkeztem rá. Itt megismerkedtem a sör alapanyagaival, a sörfőzés technológiájával. Az otthoni sörfőzés sajnos nem volt a tantervben, de néhány csoporttársam már akkoriban is házisörfőző volt, így a szünetekben körül tudtuk járni ezt a témát is.

Pár hónappal később került megrendezésre az I. Homebrewers Festival a Legendában, ahova elmentünk az egyik jó barátommal – nevezzük őt Sanyinak. Az eseményen többféle sörfőzőgép és technika került bemutatásra, voltak szakmai előadások, illetve rengeteg okosságot lehetett hallani a többi házisörfőzőtől. Ezen felbuzdulva, hazafelé megbeszéltük, hogy Mi bizony elkezdünk sört főzni. A következő héten, közösen meg is vettük Sanyival a kezdő szettünket: egy BrewMonk-ot, illetve néhány apróságot (kezdő szettek, roppantó, tisztítószerek, alapanyagok az első pár sörhöz), így a két szeszmoly otthagyott a boltban egy kisebb vagyont. :D Emlékszem, hogy közösen főztük le az első sörünket, egy egyszerű Cascade komlós ale-t. Szerintem nem lett rossz, ízhibája sem volt, de nem is lett egy izgalmas sör. Mondjuk nem is annak terveztük…

Körülbelül 15 sört főztem eddig. Volt, amit a barátomnál, de a legtöbbet otthon, a pinceszintemen lévő garázsban. Elfogyasztani leginkább a baráti társaságommal szoktam, illetve a rokonaim is meg szokták kóstolni. Ezenkívül van egy kisebb házisörfőző csoportunk is, itt ki szoktuk elemezni egymás söreit, tapasztalatokat osztunk meg egymással, illetve néhanapján gyorssegélyt is nyújtunk egymásnak. A névválasztás sajnos nem az erősségem. Egyetlen sör elnevezésére vagyok büszke (vagyis leszek, még nem főztem le): xandraAle, ami életem szerelmének nevére utal, terveim szerint ez egy meggyes ale lesz, a jövő nyárra.

 

Jelenleg is az eredeti BrewMonk-kal főzök (a gyári, fém cirkulációs csövet viszont lecseréltem egy beskálázott, átlátszó műanyagra). Erjesztésvezetésben viszont sokat léptem előre az elmúlt pár hónapban: a régi műanyag erjesztőtartályokat lecseréltem egy rozsdamentes kónikus erjesztőtartályra, illetve kipofoztam és átalakítottam egy hűtőt külön az erjesztéshez. Továbbá a palackozásról áttértem Corny KEG-re, és a KEG-ek tárolására is vettem egy hűtőt… A Corny-kból kiindulva 19 literes batch-eket főzök, és megpróbálom ezt havi szinten, de a nyarakat ki szoktam hagyni a magas környezeti hőmérséklet miatt, persze az új hűtőimmel már ez sem lesz akadály

Hogy milyen stílusú sört készítek, az nálam több dologtól is függ. Egy kicsit az évszaktól (pl. a stout a tél tipikus söre, de én egész évben nagy szeretettel fogyasztom), leginkább viszont attól, épp milyen stílus tetszik meg Legutóbb pl. egy Grodziskie-t kóstoltam, amire azt mondtam, hogy majd egy hasonlót szeretnék Én is otthonra. Hibák sajnos még mindig előfordulnak, azonban próbálok tanulni ezekből. Például az utóbbi időkben párszor volt fertőzés a sörömben, ekkor cseréltem le a műanyag erjesztőmet a rozsdamentesre, az átfolyós víztisztítómban 3 havonta cserélem a szűrőt a gyárilag megadott 12 hónap helyett, illetve beszereztem egy ózongenerátort a garázs helyiségeinek mikrobiológiai tisztítására. Most úgy néz ki, hogy a problémát elhárítottam.

 

Versenyekre nem szoktam nevezni a sörömmel, a pár hete tartott „II. Magyar Házisörfőzők Versenye” csak a második megmérettetésem volt, amire egy AIPA-val neveztem. Az első versenyemre egy stout-tal készültem, de az nem sikerült túl jól sajnos. Egyetlen olyan receptem van, amit többször finomítottam, mindig kicsit csiszoltam a technológián és az alapanyagokon, ami egy stout, de még mindig nem sikerült olyanra, mint szeretném. Illetve egy új fűszer is a látókörömbe került, ezért átterveztem a receptet, megspékeltem egy kis tonka- illetve kakaóbabbal. Ez lesz a következő sör amit lefőzök, aztán meglátjuk (khhm… megkóstoljuk) a végeredményt :D

Úgy érzem, hogy jelenleg elég jó a felszerelésem, itt hibázni már csak a keverőlapátot fogó ember tud, szóval én. Talán egy dolog hiányzik még, a mágneses keverő és a lombik a folyékony élesztő starterezéséhez. A rendszeres versenyzés még a jövő zenéje, de magyarországi versenyeken mindenképpen szeretnék továbbra is indulni.

Az én receptem

AjajjIPA- American IPA

A II. Magyar Házisörfőzők Versenye: Best of Show és American IPA 1. helyezést elért söröm

Az alábbi adatok 20 literre, 78%-os főzőházi kihozatallal vannak számolva.

Becefrézve 20 liter vízzel; máslás 7,5 literrel.

OG: 1.061

FG: 1.015

Cefrézés:

67°C - 60perc

78°C - 10perc

Maláta mix:

4,5kg pilzeni maláta

0,3kg bécsi maláta

0,2kg kristálymaláta (T50-et használtam)

Komlók:

8g Magnum komló - 60perc

18g Cascade komló - 30perc

15g Simcoe komló - 30perc

30g Mosaic komló - 10perc

30g Sabro komló - 10perc

15g Simcoe komló - 10perc

Hidegkomlózás az erjedés 5. napján:

50g Mosaic komló

50g Sabro komló

30g Simcoe komló

Élesztő:

1db YeastFlow McGyver élesztő

Erjesztés:

19°C

Versenyre palackozva 0,5 liter sör - 3g cukor arányban.

 

Jótanács

Kezdőknek azt a tanácsolnám, hogy olvassanak sokat a témában, beszélgessenek tapasztaltabb házisörfőzőkkel, illetve inkább kérdezzenek, mint leragadjanak egy hibánál. A negatív hangvételű kommenteket hagyják figyelmen kívül, nem lehetünk profik egy adott témában azonnal, kellenek hozzá a kézzel fogható tapasztalatok is.

Illetve egy extra tipp: rozsdamentes acél keverőlapát! A kezdő szettekben kapható műanyag lapát könnyen hajlik, illetve rövid is, a rozsdamentes acél keverőlapát viszont jó masszív, és pont annyival hosszabb, hogy az 50 literes BrewMonk-ban is kényelmesen lehet kavargatni a cefrét.

 

Keresés