Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa számodra. Az "Elfogadom" gombra kattintással jóváhagyod azt, hogy honlapunk az Adatkezelési tájékoztatóban körülírt módon cookie-kat használjon. Amennyiben nem fogadod el a cookie-k használatát, akkor bizonyos funkciók nem lesznek elérhetőek a számodra. Részletes információ a sütikről.

Menü
Jelenleg itt jársz: > Kezdőlap >

BLOG

BLOG

Csomagkézbesítés a járvány idején

A járvány idején sem áll le a csomagszállítás, a rendelések feldolgozása és kézbesítése is folyamatos, a Posta tájékoztatása szerint pedig fennakadások és jelentősebb változások a belföldi küldeményforgalomban (egyelőre) nincsenek. Azonban van néhány fontos infó a csomagok kézbesítésével kapcsolatban, amit érdemes tudni, részleteket a bejegyzésben olvashattok.

Tovább

Hogyan készítsünk kristálytiszta sört?

A sör íze mellett a megjelenése is fontos, ahogy már egy korábbi bejegyzésünkben – Kóstolj úgy, mint egy profi - is írtuk a fogyasztó a „szemével” kóstol először. A sör esetében a kinézetnél három fő szempont számít, ezek pedig a szín, a szénsavasság és a tisztaság, Mi most ez utóbbit szeretnénk bővebben kifejteni, vagyis azt, hogy miként készíthetünk otthon is szép, kristálytiszta sört. Bejegyzésünkben elmagyarázzuk többek között, hogy milyen tényezők okozzák a sör zavarosságát, milyen módszereket alkalmazhatunk ezek kiküszöbölésére, továbbá az alapanyagok kiválasztására is kitérünk. 

Tovább

YeastFlow élesztő előkészítés egyszerűen és gyorsan

A YeastFlow-s srácok összeszedték pár pontban hogyan érdemes előkészíteni élesztőiket a beoltáshoz, hatékony módszer és tényleg nem nagy ördöngösség, kevésbé tapasztalt sörfőzők is könnyen tudják alkalmazni. Kövesd az utasításokat és készíts minőségi söröket a YeastFlow-s élesztőkkel.

Tovább

Tölgyfa a sörben

Régebben tölgyfahordókat használtak a bor és egyéb italok mellett a sör tárolására is, ekkor azonban nem az volt a lényeg, hogy ízt adjon a sörnek, hanem tároló- és szállítóeszközként funkcionált. A sörforradalom kirobbanásakor azonban kísérletezések sora indult meg a sörfőzésben, a sörfőzők a korábban tárolóként használt fahordókat, a borászokhoz hasonlóan, elkezdték „ízesítőként” használni és megpróbálták a fában rejlő ízeket kihasználni. Ebben a bejegyzésben ezt a különleges, ám ritkán használt ízesítőt szeretnénk bemutatni, azt, hogy honnan származik az íze, milyen fajtái és formái vannak, milyen sörökhöz illik és természetesen a használatát is. 

Tovább

Új kézműves  sörblog a láthatáron!

Van pár nagyszerű blog - kisebbek-nagyobbak, régebbiek-újabbak - , ahol számos érdekes és hasznos információt olvashatunk a kraft sörök világáról, többek között hazai sörfőzdékről, kézműves bárokról, izgalmasabbnál izgalmasabb tételekről, eserményekről és sok más érdekes sörös témáról.  A házi sörfőzés mellett a kraft sörök népszerűsítése is fontos számunkra, így jelenlegi bejegyzésünkben az egyik olyan sörös blog-ot szeretnénk bemutatni, amit érdemes lehet követned, ha szereted a kraft söröket vagy szívesen megismernéd ezt az izgalmas és különleges világot.

Tovább

GYAKORI KOMLÓZÁSI TECHNIKÁK

Találtál egy jó receptet, de megakadtál a főzésben, mert nem tudtad mit jelent a First Wort Hopping vagy éppen a Hop Stand? Ahogy azt már régebben is írtuk, sikeres sörfőzéshez elengedhetetlen az alapvető tudás, legyen szó akár az alapanyagok vagy akár a különböző, főzés során használt módszerek ismeretéről. Nem árt tisztában lenni többek között a komlózási technikákkal sem, éppen ezért ebben a bejegyzésben megpróbálunk kicsit segíteni, hogy eligazodj a különböző módszerek között és megértsd, hogy mit is jelentenek, hogyan kell helyesen alkalmazni ezeket.

Tovább

Sour II. - Hogyan készítsünk savanyú sört

Előző - Sour I. Direkt ilyen savanyú? Igen! c.cikkünkben elmondtuk mit érdemes tudni a savanyú sörökről (sour beer), és néhány típust is bemutattunk ezek közül. Most pedig azt szeretnénk bemutatni, hogyan lehet ezeket a nagyszerű szomjoltókat elkészíteni házilag. A különböző típusok különböző módszerekkel készülhetnek, ezért első és legfontosabb lépés a savanyú sör típusának meghatározása (ehhez érdemes tanulmányozni BJCP-t), mivel az alapvető sörfőzési lépések az adott sörfajta alapján változhatnak. Manapság már mesterségesen, különböző sört savanyító mikroorgazmusok segítségével, komolyabb utókezelés nélkül is finom söröket lehet készíteni. Mi az üstben történő savanyítás (kettle sour) technikáját szeretnénk bemutatni néhány lépésben, mely nagyon jó alapként szolgálhat savanyú sör készítéséhez. 

Sour I. - Direkt ilyen savanyú? Igen!

Talán a legizgalmasabb és legérdekesebb ízvilággal rendelkező sörök a sour beer-ek (savanyú sör), melyek kimondottan frissítő, igazi nyári szomjoltók. A savanyú söröknek különféle típusai léteznek, vannak „sima”, vannak gyümölcsös, vannak hordóérlelt, vannak erősen komlózott, vannak alacsonyabb és magasabb alkoholtartalmú, vannak vad és vannak ellenőrzött élesztőkkel, baktériumokkal készülő savanyú sörök is. Az elmúlt néhány évben egyre divatosabbak ezek az ősi sörök, így itt az ideje, hogy megtudd mi a fene is az a sour beer.  

Tovább

YeastFlow - a folyékony élesztő új hazája

Nemrég tűnt fel egy új vállalkozás a sörélesztő piacán, ráadásul magyarok és nem is akármilyen élesztőt gyártanak, folyékonyat! Ezek a srácok küldetésüknek tekintik, hogy a magyar sörfőzők számára könnyen elérhetővé tegyék a prémium kategóriát képviselő folyékony élesztőket és vele együtt mindazt a számtalan lehetőséget, amit ezek a termékek nyújtanak. 

Tovább

NEIPA - az IPA evolúció új lépcsőfoka

A sörforradalom kirobbanása óta a kraft sörök között kétségtelenül az egyik legnépszerűbb kategória az IPA, mely intenzív, de mégis kellemes, kiegyensúlyozott keserűségének köszönhető. Azonban úgy tűnik az IPA népszerűsége elérte a csúcspontját és valami más, valami új fogja követni, ez pedig nem más, mint a NEIPA, vagyis New England India Pale Ale. Az utóbbi időben elég felkapott sörstílus lett, elsősorban kellemes gyümölcsös, dzsúzos tulajdonságainak köszönhetően. Sokan úgy vélik, hogy a sörforradalom zászlóshajójaként emlegetett IPA evolúciójának legújabb állomása lehet a New England IPA. De mit is jelent pontosan és milyen hozzávalók, módszerek szükségesek az elkészítéséhez? Ebben a rövid bejegyzésben próbálunk választ adni ezekre a kérdésekre.  

Tovább

Keresés