Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa számodra. Az "Elfogadom" gombra kattintással jóváhagyod azt, hogy honlapunk az Adatkezelési tájékoztatóban körülírt módon cookie-kat használjon. Amennyiben nem fogadod el a cookie-k használatát, akkor bizonyos funkciók nem lesznek elérhetőek a számodra. Részletes információ a sütikről.

Menü

#elsősör: Posta Viktor


 

Név: Posta Viktor

Lakhely: Budapest

Életkor: 42

Polgári foglalkozás: Informatikus

Kedvenc sörtípus: Jó kis pumpálós Cask Ale-k, az angliai pubokban


 

A munkám miatt sokat jártam Angliába és alapvetően ott kezdtem el megismerni, hogy van világ, a magyar ember által klasszikusan ismert Láger sörökön kívül is. Elkezdtem megszeretni az AleVonalat (ééérted Élvonal) és közben párhuzamosan, Magyarországon is elkezdtek megjelenni a mikro sörfőzdék termékei. Mielőtt elkezdtem sört főzni akár heti 8-10 ezer forintot is elköltöttem ezekre a sörökre, ami csupán pár üveget jelentett.

 

 

Akkor kezdett el foglalkoztatni a saját sör gondolata, mikor egy volt kollégám mesélte, hogy Ő szokott otthon főzni. Majd miután az eddig nagyon bonyolultnak hitt dolog úgy tűnt, hogy nem is olyan veszélyes, elmentem és megvettem egy kezdő szettet és az első sűrítményes sörömet. A sörfőző naplóm szerint 2015 október 24-én 21:00 órakor be is került az erjesztővödörbe, én pedig szépen elkönyveltem az első sikereimet.

Nem sokkal később, egy kerti parti keretei között, lehetőségem volt végignézni egy all grain főzést, valamint megkóstolni egy előzőleg készített sört. Na, ez volt az a pont, amikor rájöttem, hogy azonnal el kell felejteni a sűrítményeket, mert ég és föld a különbség. Innentől kezdve nem volt megállás!

Elkezdtem tájékozódni az interneten, beszereztem Greg Hughes: Házi Sörfőzde c. könyvét, valamint rengeteget segített az Olasz régi videója is, amit ma már szerintem sokan megmosolyognak, de biztos vagyok benne, hogy sok százunkat vagy ezrünket indított el ez a videó a sörfőzés útján. Ezért mindenképpen köszönettel tartozunk neki. Illetve sokat köszönhetek az Elsősör facebook csoport tagjainak, akik szakadatlanul válaszoltak a kezdőként feltett kérdéseimre, amit hasonlóképpen próbálok "visszafizetni" aktív segítőként.

Tisztán emlékszem, hogy 100x végignéztem egy halom videót, jegyzeteltem a barátomnál, amikor sört főztünk és úgy álltam neki az első elkészítésének, hogy volt egy A4-es lapom, ahova felírtam a lépéseket rengeteg megjegyzéssel. Nagyon sokáig tartott, a sörfőző naplóm szerint hajnali 2-re lettem kész vele, folyt rólam a verejték, minden lépés egy szenvedésnek tűnt. Konkrét hibákra már nem emlékszem, de nagyon kemény volt az a nap.

 

Ez a sör már a Lidl által forgalmazott Silvercrest lekvárosban készült, sosem főztem fazékban. Ennek volt néhány oka. Egyrészt ezt láttam a valamikori mentoromtól, másrészt, szeretem a macerás dolgokat egyszerűsíteni, a fazekas főzés nekem túl problémásnak és kupisnak tűnt. Harmadrészt pedig lakásban főzök illetve főleg az erkélyen és a fazekas sörfőzéshez szükséges gázzsámoly, gázpalack, így nem nagyon volt megoldható, vagy éppen elfogadható a család nőnemű főnöke által :).

Azóta már  rengeteg sört elkészítettem, a Lidl Lekvárost pedig tökélyre fejlesztettem az idők során, később egy cikket is írtam a sorforum.blog.hu -n a lekváros átalakításáról, hogy másoknak már ne kelljen végigjárni a hadak útját, hanem csak szimplán kövessék a "receptet" és akkor könnyedén főzhetnek sört ezzel az eszközzel és néhány kiegészítővel. Egyedül szoktam főzni, évszaktól függ, hogy hol. Ha jó idő van, akkor az erkélyen, ha már túl hideg van, akkor a lakásban. Amikor az erkélyen főzök akkor a szemben lévő építkezésen a melósok sasolnak, hogy mi készül. Amikor a lakásban csinálom, akkor pedig a páromat önti el a "végtelen boldogság" a maláta és a komló illatától, no meg a magam mögött hagyott összecsepegtetett padlótól. 

Régen, boldog boldogtalannak adogattam ajándékba, büszkélkedtem a saját söreimmel. Aztán rájöttem, hogy így gyorsan fogy a cucc és sokaknak ez csak egy sör, nem is értékelik igazán. Végtelenül felbosszantott, amikor valaki még csak meg se itta, a felét otthagyta és egy szót sem szólt róla, mintha csak egy Kőbányai lenne... Így aztán később limitáltam azokra, akik értékelni is tudják, amit kapnak. Ma már nem is nagyon osztogatok szinte csak sörfőző kollégáknak, akikről tudom, hogy őszinte és korrekt visszajelzést adnak.

Nem szoktam fantázianevet adni a söreimnek, ez a része sosem érdekelt. Csak a versenyekre beadott söreimet neveztem el, mert ott előírás. Egyetlen kivétellel, amit egy barátommal közösen főztünk, egy mentás korianderes IPA-t. Azt CCCP-nek neveztük el, a sorrendben felhasznált komlók kezdőbetűiből jött ki a név. A felesége pedig - aki grafikus - csinált hozzá egy tuti kis címkét. 


 3-4 hónapja tértem át a lekvárosról az 52 Literes Brewmonk 2.0-ra. Az esetek 99%-ban 19-20 litert főzők, mivel itthon már Cornelius Kegezek. Azért vettem mégis 52 literest, mert néha hogy dupla mennyiség kell, vagy ha valami brutál erőset akarok csinálni, akkor ne legyen semmi limitáció.  Nem rossz az eszköz, de még küzdök vele, hogy a kihozatal az általam elvárt legyen. A teljesség kedvéért a felszerelés részét képezi jelenleg 4db Cornelius keg, egy 290 literes ezeknek dedikált hűtő, amelyhez fejlesztettem egy saját mágnesszelepes megoldást, így 1 csapon gombnyomásra 3 féle sör jöhet, amit ráadásul egy gitáron lehet vezérelni. :) Totál agyament, de már másfél éve hibátlanul működik. Illetve  a legújabb családtag egy külön kicsi erjesztő hűtő, amit egy szekrényben rejtettem el, mert már máshol nem volt hely. A távolabbi terveim között szerepel egy kicsit iparibb méretű roppantó elkészítése, mert amiket a piacon lehet kapni, azok horror áron vannak.

A 4 Corny kegből az egyikben szóda (Fröccs, Limonádé, Szörp) a másik háromban pedig sör van. A három sörösből kettőben általában olyan van, ami már bevált és szeretem iszogatni, a harmadikban meg valamiféle kísérlet. Szóval, hogy éppen mit főzök, az attól is függ, hogy miből mennyi van itthon. Ha fogyóban van az, amit alapvetően iszogatok, akkor azt pótolom. Ha a kísérleti keg kezd fogyni, akkor jön valami újabb okosság abba. Amiket rendszeresen készítek, Guinness Clone, Mikkeller Single hop Simcoe, Távoli Galaxis Clone, Brewdog JackHammer. Ezek jól bevált receptek, szeretem őket, működnek, tudom, hogy jó lesz.  Ezeken felül viszont mindig variálok, hogy legyen változatosság, állandóan változzanak a sörök a kegekben. A következő, egy totál egyszerű ivós láger lesz, végülis nyár van, majdhogynem Heineken klón (bár remélem annál azért jobb lesz).

Amikor az ember a palackozásról átáll a kegezésre, akkor el kell kezdeni logisztikázni. Amikor kifogy egy keg, akkor kb. már érkezzen is bele valami új,  és ha valami olyat főztem, ami nem jön be, akár hónapokig is foglalhatja a keget mire elfogy. De most arra vagyok rákattanva, hogy igazán jó, teljesen egyszerű, tiszta és ízhibamentes Lágert csináljak. Illetve, hogy ebből a klasszikus típusból miket lehet még kihozni. Próbálgatom a komlókat, az adagolásukat, a különböző élesztőket, most pl. a YeastFlow Pils'ing them Softly élesztője van soron, nagyon kíváncsi leszek rá.

Eddig két alkalommal neveztem az Első Magyar Házisörfőző egyesület versenyére, illetve idén a Román Házisörfőző versenyre, ahol a Neipám egy 3. helyet elhozott. Nyilván erre vagyok eddig a legbüszkébb. Eddig a versenyek nem izgattak annyira, de szerintem mostantól többre is nevezni fogok. Habár ritkán van, hogy kifejezetten versenyre főzök, inkább arra nevezek be amiből éppen van nekem is, a kategóriák valamelyikébe belefér és azt gondolom, hogy érdemes indítani. Most egy Barley Wine kategóriának örülnék, ha lenne valahol, mert kezd beérni a 2018. novemberi főzet.

Az, hogy már ennyi főzésen túl vagyok, természetesen nem azt jelenti, hogy soha nem követek el hibákat. Simán hibázok, többnyire figyelmetlenségből. Nem főzési hibákra gondolok itt, hanem pl. legutóbb véletlenül a Brewmonk szivattyú kapcsolóját nyomtam meg a bekapcsoló gombja helyett, de még nem volt rajta a visszavezető cső és máris fröcskölt a sörlé mindenfelé. Vagy éppen a szemetes zsák, amibe a használt malátát raktam szakadt ki az előszoba közepén...  

A legdurvább hibám az volt, amikor egy már karbonált corny kegben lévő meggyes sörbe, még 10 dkg kristálycukrot öntöttem (élesztőt már kinyírtam előtte), hogy édesítsem egy kicsit. De nem gondoltam végig, hogy mi is történik ilyenkor, és hogy ezt nem kristályos formában, hanem oldott állapotban kellett volna hozzáönteni. Nos, az eredmény kb. az volt, mint amikor Mentos tablettát dobsz egy üveg kólába, csak ez az erkélyen 20 liter meggyes sör formájában történt, ami szökőkútként lövellt ki a kegből. Na, ez nagyon durva volt, rohantam be vele a lakásba a mosogatóhoz, de már vagy 4-5 liter kifröcskölt az erkélyen, az alattam lakónak meg totál beragasztotta a lecsorgó ragadós meggysör az összes nyílászáróját. 

A közeljövőben, mindenképpen a brewmonk kihozatal javítása vagy stabilizálása az elsődleges célom, mert bosszant, hogy 70% fölé nem tudok menni vele, míg a lekvárossal akár 86%-ot is elértem, de stabilan megvolt a 75% minden gond nélkül. Na nem mintha nem lehetne megoldani plusz 1 kg malátával a kérdést, de ez így nem kerek, hogy van egy jóval drágább készülékem, amivel ugyan 4-4,5 órára rövidül egy főzés az eddigi 7-8 helyett, de mégis vacakabbul teljesít, és főleg az a baj, hogy nagyon ingadozik  a kihozatal, így a tervezés is nehézkes. Valamint, szívesen bővíteném kúpos erjesztőkkel a felszerelésemet, de hely hiányában jelenleg ez nem megoldható, talán majd, ha egyszer lesz kertes házam...és ott biztosan lesz pumpálós cask ale is.

Szeretnék még mélyebben belefolyni a magyar sörfőzés vérkeringésébe, itt különböző feladatvállalásokra gondolok, akár szervezésekre. Próbálok az Első Magyar Házisörfőző Egyesületnek is egyre hasznosabb tagja lenni, építem a kapcsolatokat mindenfelé, illetve a távolabbi tervek között szerepel egy saját, kisebb méretű főzde létrehozása 1-2 csavarral, de ez még titkos :)

 

Az én receptem

Hop To The Face - NEIPA 

Ez lett a 3. helyezett a román versenyen. 

Nincs benne semmi titok, csak iszonyú mennyiségű komló és egy szuper élesztő. :) Gyönyörű narancsos Hazy lesz az egész, de érdekes módon ez a NEIPA a rengeteg komló miatt nekem pl. nem a legfrissebb állapotában ízlik, mert akkor szinte még csípi a sok komló a torkomat, hanem kb. 1 hét múlva csillapodik kicsit és akkor az igazi! Sajnos, mint a legtöbb NEIPA ez is rövid életű, de ha kegben van akár másfél hónap múlva is kiváló még, üvegben várhatóan gyorsabban oxidálódik.

20 Literhez, 70% kihozatallal: 6,7% ABV

Maláta mix:

Cefrézés 67 °C 60 perc + máslás 74 °C

5kg Pale Ale

0,7kg Búzamaláta

0,5kg Zabpehely

Komlók

Forralás 60 perc

30g Citra 5 percre

30g Galaxy 5 percre

45g Citra 15 perc 77 °C hopStand*

45g Galaxy 15 perc 77 °C hopstand*

45g Mosaic 15 perc 77 °C hopstand*

127g Citra Hidegkomló (épp ennyi volt itthon hát beleszórtam mind) :) 

100g Galaxy Hidegkomló

100g Mosaic Hidegkomló

*(forralás után komlózás, a hűtést megállítjuk 77 °C-nál, ekkor beleszórjuk a komlót és hagyjuk állni 15 percig, majd folytatjuk a hűtést)

Élesztő

Yeastflow Steamprunk

 

Jótanács

Olvass, tájékozódj és kérdezz! Légy precíz, naplózd minden lépésed, minden adatot minden főzésnél, mert a legjobban a saját tapasztalatodból tanulsz. Ha elszúrtál valamit akkor azért, hogy legközelebb elkerüld. Ha valami jól sikerült akkor azért, hogy tudd reprodukálni.
Illetve, szerintem nagyon hasznos, ha van egy mentora az embernek, aki átsegíti az első nehéz szakaszokon. Egy közös első főzés sokat segíthet.

Valamint írtam két hosszabb cikket, ami talán hasznos lehet számodra

Az egyik a FAKU

https://sorforum.blog.hu/2018/04/17/gyakori_kerdesekre_valaszok_kezdoknek_azaz_the_big_faku

A másik meg a Corny Keg FAKU:

https://sorforum.blog.hu/2018/09/30/a_keg_faku

 

Egészségetekre!

 

 

Keresés