Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa számodra. Az "Elfogadom" gombra kattintással jóváhagyod azt, hogy honlapunk az Adatkezelési tájékoztatóban körülírt módon cookie-kat használjon. Amennyiben nem fogadod el a cookie-k használatát, akkor bizonyos funkciók nem lesznek elérhetőek a számodra. Részletes információ a sütikről.

Menü
Jelenleg itt jársz: > Kezdőlap >

Fogalomtár

Fogalomtár

Ale: felsőerjesztésű élesztővel készített sör. Színe a nagyon világostól átlátszatlan feketéig terjedhet. Észteres, malátás és gyümölcsös ízű sörfajta. 

Alfasav (%) - Bétasav (%)a komló legfontosabb összetevőinek egyike a gyanta, mely legnagyobb részt alfasavból és bétasavból áll. Ezek mutatják meg a sör keserűségét és forralás során kerülnek a komlóból a sörbe.

ABV (Alcohol By Volume) (%): a sör alkoholtartalmát mutatja meg térfogatszázalékban, vagyis az alkohol tömegének és a sör térfogatának arányában.

(O.G  - F.G)  x 105 x 1.25 = ABV

ABW (Alcohol By Weight) (%): a sör alkoholtartalmát mutatja meg tömegszázalékban, vagyis az alkohol tömegének és a sör tömegének arányában.

(O.G - F.G ) x 105 = ABW

All-grain: roppantott malátázott árpából készült sör.

Ballon: másnéven Demizson, mely a sör erjesztésére szolgál. Általában üvegből készül.

Beoltás (beélesztőzés/élesztővel való beoltás): a főerjedés beindításának érdekében élesztő hozzáadása az erjesztővödörben lévő sörléhez. 

Bekeverési célhőmérséklet: a cefrézéskor a gabonaszemek és a víz elkeverése után elérni kívánt hőmérséklet.

Cefrézés: a maláta beáztatását jelenti, célja, hogy az enzimes átalakítás során a gabona összetevőiből oldható, erjeszthető cukrok keletkezzenek.

Cukrozás: cukor hozzáadását jelenti a sörhöz, melyet a palackozás előtt kell elvégezni. A hozzáadott cukorból szén-dioxid keletkezik, ami a beleoldódik a sörbe, vagyis ettől lesz szénsavas és habzó a sör.

Derítőszerek: adalékszerek, melyek a a fehérjék kicsapódását és a sör kitisztulását, tükrösségét segítik elő.

Dextrin: nem erjeszthető szénhidrát, mely testesebbé teszi a sört és növeli a habtartást.

Elerjedés: a sörlé fajsúlyának csökkenését jelenti a cukrok alkohollá alakulása során.

Enzimek: fehérjealapú katalizátorok, melyek különböző vegyületek, molekulák bontását, módosítását segítik elő.

Eredeti fajsúly/extrakttartalom (O.G - Original Gravity): a folyadékban lévő cukor (szárazanyag tartalom) az erjedés kezdete előtt

Észterek: az erjedés során az élesztőgombák által létrehozott gyümölcsíz vegyületek.

EBC (European Bewery Convention): a sör és a maláta színének/sötétségének mérőszáma. Minél nagyobb érték, annál sötétebb színt jelent.

Fajsúly (S.G.  - Specific Gravity): az oldatok vízhez viszonyított sűrűsége.

Fajsúlymérő: eszköz, mely a fajsúly, ezáltal az extrakttartalom mérésére szolgál.

Forrótörés: a forralás során fehérjék kicsapódása  és kiválása.

Főerjedés: az erjedés azon szakasza, melynek során az élesztő a cukrokat alkohollá és szén-dioxiddá alakítja a sörlében.

Hidegkomózás: eljárás, melynek során az erjesztés kezdete után néhány nappal (ált. 4 nap) friss komlót raknak az erjesztővödörbe.

IBU (International Bitternes Units): Nemzetközi Keserűségi Egység, mely a sör keserűséget (komló alfasav koncentrációját) mérő szabványos mértékegység.

Illóolajok/Komlóolajok: a komló legfontosabb összetevőinek egyike, ezek adják a sör aromáját. Illékonyak, rövid forralási idő elegendő, hogy az illóolajok és aromák kioldódjanak.

Ír moszat: derítőszer, mely a sör tükrösségét és a fehérjék kicsapódását segíti elő a forralás során.

Kotyogó: szelepszerű eszköz, mely megakadályozza a levegő bejutását az erjesztőtartályba, de a szén-dioxidot kiengedi.

Lambic: vad élesztővel készített, spontán erjesztésű sör. Elsősorban Belgiumban és Brüsszel környékén főzött sörök. Nagyon száraz, savanykás, fanyar és gyümölcsös ízű, szinte szénsavmentes sörfajta.

Lager: alsóerjesztésű élesztővel készített sör. Színe az ale-hez hasonlóan a nagyon világostól a mély feketéig terjedhet.Kénes aromákkal, sima és tiszta ízekkel rendelkező sörfajta.

Lefejtés: a folyadék tartályok, edények közötti átvezetését jelenti.

Levegőztetés: ez erjedés elősegítése érdekében az oldat oxigénnel való dúsítása.

Lovibond: a sör és a maláta színének mérőszáma.

Maltóz: cukorvegyület, mely a cefrézés során jön létre és amelyet az élesztő az erjedés során tápanyagként használ.

Máslás: a cefrézés során a cukrok gabonaszemekből való kimosása.

pH: 1-14 közötti skála, mely az oldat lúgosságának/savasságának mérésére szolgál. 1-es érték a legsavasabb oldatot jelöli, a 14-es érték pedig leglúgosabbat.

Seprő: az erjesztővödör alján összegyűlő üledékréteg, mely elsősorban fehérjékből és elhalt élesztőgombákból áll.

Sörlé: cukros oldat, melyből a beélesztőzést követően létrejön a sör.

SRM: a sör és a maláta színének mérőszáma az EBC-hez hasonlóan.

Starter: az élesztőgombák szaporítása érdekében, a beélesztőzés előtt készített kisebb mennyiségű sörélesztő. 

Végleges fajsúly/extrakttartalom (F.G - Final Gravity): a folyadékban lévő cukor (száraz anyag tartalom) az erjedés végén

égén

Keresés