Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa számodra. Az "Elfogadom" gombra kattintással jóváhagyod azt, hogy honlapunk az Adatkezelési tájékoztatóban körülírt módon cookie-kat használjon. Amennyiben nem fogadod el a cookie-k használatát, akkor bizonyos funkciók nem lesznek elérhetőek a számodra. Részletes információ a sütikről.

Menü

NEIPA - az IPA evolúció új lépcsőfoka

A sörforradalom kirobbanása óta a kraft sörök között kétségtelenül az egyik legnépszerűbb kategória az IPA, mely intenzív, de mégis kellemes, kiegyensúlyozott keserűségének köszönhető. Azonban úgy tűnik az IPA népszerűsége elérte a csúcspontját és valami más, valami új fogja követni, ez pedig nem más, mint a NEIPA, vagyis New England India Pale Ale. Az utóbbi időben elég felkapott sörstílus lett, elsősorban kellemes gyümölcsös, dzsúzos tulajdonságainak köszönhetően. Sokan úgy vélik, hogy a sörforradalom zászlóshajójaként emlegetett IPA evolúciójának legújabb állomása lehet a New England IPA, de vannak ezzel ellenkező vélemények is, melyek csak egy hamar múló hóbortként emlegetik ezt a stílust.

 

 

Mi is az a NEIPA

A NEIPA a megnövelt komlótartalom ellenére kevésbé érezhető keserűnek, de mégis karakteresen benne van a komlók íze és zamata. A komlóból származó keserűség csak mellékszereplő, lényege, hogy ellensúlyozza a malátából származó édes ízeket és kellemes harmóniát teremtsen. Míg az IPA-nál az alfa-sav tartalom kerül előtérbe, addig a NEIPA-nál a komlóból származó olajokon és gyümölcsös, lágy aromákon van a hangsúly. Ezt pedig úgy érik el, hogy a felhasznált komló nagy részét forralás végén és/vagy hidegkomlózás során adják a sörhöz. Megjelenésében szintén különbözik az IPA-tól, ugyanis nem letisztult, hanem ködös, mint egy Hefeweizen, ami sokak szerint szembe megy a sörfőzés hagyományaival.

 

Milyen hozzávalókat használjunk

Különlegességét a felhasznált komlófajták kombinációja adja és az, hogy ezeket melyik fázisban és hogyan adjuk a sörhöz. A komlók alfa-sav tartama helyett a figyelem az olajtartalomra összpontosul, tehát a keserűséget tartsuk alacsony/mérsékelt szinten. Érdemes magas alfa-sav és olajtartalmú komlókat használni, azonban ezeket nagyobb mennyiségben a forralás végén és hidegkomlózás során használjuk. A hagyományos komlók (Centennial, Cascade, Chinook) helyett inkább olyan komlókat válasszunk, melyek erőteljesebb gyümölcsös (különösen citrusos, trópusi gyümölcsös) aromákkal rendelkeznek, pl.: Amarillo, Simcoe, Citra, Mosaic, Azacca vagy Motueka

Ennél a stílusnál hatalmas mennyiségű komlót használnak, melyet a következők szerint adagolnak:

  • forralás előtt ("first wort hopping”)
  • forralás végén, vagyis a forralás vége előtt 10-15 perccel (aromakomlózás)
  • forralás leállításakor, vagyis a 0.percben (flame-out)
  • szintén a forralás leállításakor, annyi különbséggel, hogy a sörlevet folyamatosan keverni kell és hagyni kell, hogy 77 C köröli hőmérsékletre lehűljön, majd ekkor kell hozzáadni a komlót. Ezután még  legalább 20 percet állni kell hagyni (whirlpool)
  • az elsődleges erjedés után (hidegkomlózás)

Inkább semleges ízprofillal rendelkező, esetleg világosabb karamell malátákat (pl. Finest Pale Ale Golden Promise, Extra Pale Ale, Pale Ale stb.)  használjunk, éppen azért, hogy a komló aromája ne szoruljon háttérbe. A maláta mellett ajánlott más gabonákat, mint búza-, zab- vagy árpapehely is használnunk, mivel nagyon jól kiemelik a telt ízeket, továbbá krémességet, fűszerességet adnak a sörnek (használatuk azonban nem törvényszerű).

Az élesztőt tekintve, pedig leginkább olyan élesztőtörzseket használnak a NEIPA-hoz, melyek észteresebb, gyümölcsösebb ízprofilt alakítanak ki, ezért a YeastFlow Steamprunk vagy a Wyeast 1318London Ale III tökéletes választás (hamarosan elérhetők lesznek Webáruházunkban). 

A víz keménységére is ügyelnünk kell, használjunk lágy vizet vagy ha ez nem érhető el akkor desztillált vagy fordított ozmózissal megtisztított vizet, továbbá a klorid szintjének növelése is kedvező hatással lehet ezen sörtípusra. A víz pH-jának beállítására használd a Webáruházunkban kapható pH stabilizátort, továbbá adhatsz hozzá még kalcium kloridot és kalcium szulfátot is. Mivel ebben a sörben a komlóban található olajokra kell összpontosítani, általában nem használnak derítőanyagot és nem is szűrik. Ezek ugyanis az élesztő mellett a komlóolajokat is eltávolítják a sörből.

Összefoglalva a New England IPA egy igen változatos, selymes, visszafogott keserűséggel rendelkező stílus, melyben a keserűség helyett a gyümölcsös, olajos, lágy aromák kerülnek előtérbe, minden megvan benne, hogy népszerűvé váljon és nemcsak az USA-ban, hanem Magyarországon is. Mindenkinek ajánljuk, aki valami másra, valami újra, valami igazán különlegesre és izgalmasra vágyik!

Most Te is megfőzheted ezt a nagyszerű sörstílust a Webáruházunkban kapható BrewDog – Hazy Jane receptcsomag segítségével.

Tartalomhoz tartozó címkék: sörfőzés sörtervezés NEIPA

Keresés