Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa számodra. Az "Elfogadom" gombra kattintással jóváhagyod azt, hogy honlapunk az Adatkezelési tájékoztatóban körülírt módon cookie-kat használjon. Amennyiben nem fogadod el a cookie-k használatát, akkor bizonyos funkciók nem lesznek elérhetőek a számodra. Részletes információ a sütikről.

Menü
Jelenleg itt jársz: > Kezdőlap >

Tölgyfa a sörben

Tölgyfa a sörben

A tölgy ízesítőként való használata leginkább a borkészítésben megszokott, ám a sörfőzésben is egyre elterjedtebb. Régebben használtak ugyan tölgyfahordókat - a bor és egyéb italok mellett - a sör tárolására is, ekkor azonban nem az volt a lényeg, hogy ízt adjon a sörnek, hanem tároló- és szállítóeszközként funkcionált. A sörforradalom kirobbanásakor azonban kísérletezések sora indult meg a sörfőzésben, pl. a sörfőzők a korábban tárolóként használt fahordókat, a borászokhoz hasonlóan, elkezdték „ízesítőként” használni és megpróbálták a fában rejlő ízeket kihasználni.

 

 

Tölgyfajták és ízek

Nagyjából bármilyen fából készült hordó alkalmas a sör érlelésére, azonban a tölgyfa a legelterjedtebb. A tölgyfán belül is sokfajta létezik, a legnépszerűbbek ezek közül az amerikai, a magyar és a francia. A francia kifinomultabb, komplexebb ízekkel rendelkezik, neki van a legenyhébb íze, enyhén édeskés, vaníliás, míg az amerikainak van a legerőteljesebb tölgy aromája, a magyar pedig a középút. A tölgy ízét elsősorban a sejtfalban található szerves vegyületek adják, többek között a lignin és a hemicellulóz. Ezek felelősek többek között a vaníliás, mandulás és karamelles ízekért. Ezenkívül az érleléshez használt fahordók dongáiban található egy bizonyos polifenol vegyület is, mely a fanyar ízeket adja. Ez nem más, mint a tannin (másnéven csersav), szájösszehúzó, szárító hatású, ami bizonyos mértékig kellemes lehet, viszont a túl sok már nem biztos. A tölgyfa ízét pirítással is lehet változtatni, az erőteljesebb pirítás karamellizáltabb ízt eredményez, míg az enyhébb sokkal visszafogottabb, enyhén édeskés ízeket kölcsönöz. Mivel a fahordós érlelés sokféle alkoholos italnál létezik, ezért olyan különleges tölgyfahordó is kapható, mint pl. boros (sherry, portói, madeira stb.), brandy-s, rumos, bourbonos, vagy whiky-s. Ezek a benne érlelt italtól kapják egyedi aromájukat és jelentős befolyással lesznek a később benne erjesztett sör ízére. A tölgy tehát a használt típustól függően különféle ízeket adhat a sörnek, mely lehet édeskés, vaníliás, mandulás, karamelles vagy éppen whisky-s. A sör a fahordós érlelés során átveszi az előzőleg benne tárolt italból származó ízeket, azonban ezek az aromák nem felelnek meg minden sörtípusnak, nem mindegy, hogy a választott sörhöz milyen hordót használunk. A tölgyfában való érlelés leginkább testesebb, magasabb fajsúlyú, elsősorban angol és skót ale-khez passzol, mint pl. az Old Ale, Stout, Porter, IPA és néhány Bitter, de használhatjuk őket egyes belga stílusokban is, mint pl. belga Dark Ale, Farmhouse Ale /Saison vagy Lambic.

Az islay whisky-s tölgyfachips a skót whisky-től hihetetlen tőzegfüstös malátaaromát kölcsönöz a sörnek,

olyat, ami semmi máshoz nem hasonlítható és leginkább testes, erős imperial stout-hoz vagy porterhez ajánlott.

 

Tölgyfachips és használata

Manapság már nem kell hordóban érlelned a sörödet, hogy elérd a hőn áhított tölgyfa ízt és illatot, ugyanis a tölgyfa számos formáját használhatod erre a célra (chips, kocka, spirál, esszencia stb.), ráadásul sokkal költséghatékonyabb és egyszerűbb is. Természetesen mindegyiknek megvan a maga előny és hátránya. A legnépszerűbb a tölgyfaforgács (chips), mivel ennek a legnagyobb a felülete, így a tölgy aromáját gyorsabban átadja. Hátránya, hogy nehézkesen távolíthatóak el a sörből, ezért mindenképpen célszerű komlóforralózsákot használni. A tölgyfakocka és tölgyfaspirál is gyakori, előbbi kisebb felülettel rendelkezik, így lassabban adja át az ízeket, utóbbi pedig elég drága.  A tölgyfachipset hozzáadhatjuk az elsődleges erjedés során is, de sokkal jobb módszer, ha másodlagos erjedés során adagoljuk, ugyanis így könnyebben ellenőrizni tudjuk a tölgy aromáját a sörben. Nincs kőbe vésett szabály arra, hogy meddig hagyjuk bent az erjesztőben ezeket az ízesítőket, lényegében addig, amíg el nem érjük a kívánt ízt, mely lehet néhány nap, de akár több hét vagy hónap is (ezt folyamatosan ellenőrizni kell). Mielőtt beletennénk az erjesztőbe a tölgyet, mindenképpen fertőtlenítsük. Ezt többféleképpen is megteheted, de a legegyszerűbb, ha teát készítesz belőle. Ennek menete: tedd a tölgyfachipset egy edénybe, öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, fedd le, majd forrald 10-15 percig. Ezután hűtsd le és öntsd bele az erjesztőbe. Szintén fertőtlenítő hatású, ha pl. vodkába, whiskybe vagy rumba áztatod a tölgyfát, ráadásul így még különlegesebb ízeket érhetsz el.  (kb. egy hétig szükséges áztatni, hogy jól átvegye a tölgyfa az ízeket). A tölgyfa fertőtlenítésére nem javasolt fertőtlenítőszert használni, mivel megszívja magát és nemkívánatos ízeket adhat a sörnek.

 

Csak óvatosan

Fontos a mérsékletesség, a tölgyfa aromája könnyen eluralkodhat a sör ízén. A hordóból vagy tölgyfachips-ből származó ízek és aromák nem telepedhetnek rá a sörre, fontos hogy megőrizzük az alapsör ízvilágát. Mindenképp figyeljünk arra, hogy az ily módon érlelt/ízesített sörben az alapsör és a fahordóból származó ízek legyenek harmonikusak, kiegyensúlyozottak  és letisztultak.

 

A tölgyfa egy igazán különleges ízesítő, melyet mindenképpen érdemes kipróbálnod. Webáruházunkban kapható közepesen és erősen pörkölt tölgyfachips is, továbbá islay whisky-s és mocha-s (kávés) is, melyeket ide kattintva tudsz megtekinteni.

Tartalomhoz tartozó címkék: tölgyfachips porter stout

Keresés