Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa számodra. Az "Elfogadom" gombra kattintással jóváhagyod azt, hogy honlapunk az Adatkezelési tájékoztatóban körülírt módon cookie-kat használjon. Amennyiben nem fogadod el a cookie-k használatát, akkor bizonyos funkciók nem lesznek elérhetőek a számodra. Részletes információ a sütikről.

Menü

Wyeast Smack Pack - Hogyan használjuk?

A Wyeast világszerte ismert és közkedvelt élesztőivel kiváló minőségű söröket készíthetünk, a hihetetlenül magas élesztősejtszámnak és az egyedülálló Smack-Pack csomagolásnak köszönhetően mi, otthoni sörfőzők is élvezhetjük a minőségi élesztőtörzsek előnyeit. A Wyeast folyékony élesztőivel sokkal jobb eredményeket érhetünk el, mint száraz élesztőkkel, használatuk azonban odafigyelést igényel. Úgy gondoljuk, hogy a csomagoláson lévő utasítások nem elég részletesek a lehetséges problémák kiküszöbölésére, megelőzésére, ezért összeszedtük néhány pontban, mire érdemes ügyelnünk használatuk során. 

 

 

A csomag az élesztő mellett tartalmaz egy tápanyag tasakot (aktivátor), melyet megtörve felszabadulnak a benne lévő tápanyagok és "aktiválják" az élesztőt ( a csomag megduzzad).

Néhány szempont, amire mindenképpen figyeljünk Wyeast folyékony élesztők használata során:

  • Tárolási hőmérséklet: 1-5 °C 
  • Legfeljebb 20 liter  (max 1.060 fajsúlyú) sör erjesztésére tervezték
  • Mielőtt aktiválnánk az élesztőt, vizsgáljuk meg a gyártási dátumot. A csomag a gyártástól számított 6 hónapig használható fel. A "fiatal" élesztő aktiválható azon a napon, amikor főzünk, viszont az "idősebb" hosszabb aktiválási időt vehet igénybe. Általában 1-2 hónapos csomagot a főzés napján (de legalább főzés előtt 3-5 órával), 3-4 hónapos csomagot legalább 24 órával, 4-6 hónapos csomagot pedig legalább 2 nappal a főzés előtt aktiválni kell. Fontos, hogy az előzőleg ismertetett tárolási hőmérsékletet betartsuk, ugyanis a túl alacsony/túl magas hőmérséklet szintén befolyásolhatja az aktiválódás idejét.
  • Az élesztő aktiválása tulajdonképpen az a folyamat, amikor megtörjük a belső tápanyag tasakot az élesztő táplálásához és aktiválásához. Ehhez keressük meg a belső tápanyag tasakot és mozgassuk a csomag egyik sarkába, majd ezt a részt helyezzük tenyerünkbe, a másik kezünkkel pedig határozott csapással törjük meg. Ellenőrizzük, hogy biztosan megtörtük-e, mivel ellenkező esetben a csomag nem fog aktiválódni és megduzzadni.
  • Jól rázzuk össze a csomagot, hogy felszabaduljanak a tápanyagok és jól elkeveredjenek az élesztővel.
  • A csomagoláson lévő leírás alapján hagyjuk, hogy az élesztő aktiválódjon, legalább 3-5 órán duzzadjon szobahőmérsékleten (21-24°C). De, ahogy azt fentebb írtuk, nem minden esetben elegendő, idősebb csomag esetében hosszabb időt igényelhet (akár 2-3 napot).
  • Mielőtt kinyitnánk a csomagot jól rázzuk összeg még egyszer és előzőleg feloldott fertőtlenítőszerrel tisztítsuk meg.
  • A csomagoláson lévő leírás alapján hűtsük le sörlevünket 18-22°C-ra,  fejtsük át egy másik erjesztőtartályba, levegőztessük, majd adjuk hozzá az élesztőt. Tartsuk ezt a hőmérsékletet, amíg az erjedés beindul, majd állítsuk be az erjedési hőmérsékletet (ale esetén 16-22°C , lager esetén 7-15°C). Onnan tudjuk legkönnyebben megállapítani, hogy az erjedés beindult, hogy a kotyogó elkezd buborékolni és hab képződik a sörlé tetején. Lager esetében azonban úgy is eljárhatunk, hogy beoltás előtt a sörlevet az erjedési hőmérsékletre hűtjük (7-15°C), ekkor azonban javasolt további élesztő hozzáadása vagy starter készítése. 

Előfordul, hogy az Activator ™ csomagok mérsékelten megduzzadnak szállítás vagy tárolás során. Ha a csomag 6 hónapnál fiatalabb és megfelelően kezelték, akkor ez nem utal romlásra. Mindez annak az oka, hogy csomagolás idején nyomokban jelen vannak még a tápanyagok, ami kisebb mértékű kulturális aktivitást és CO2 termelést okoz. Egyes törzsek hajlamosabbak erre, mint mások.

Segítségként belinkelünk még egy videót, így akár meg is nézheted hogyan kell használni a Wyeast Smack Pack-et! 

How to use Wyeast Smack-Pack Activator System™

Érdemes kipróbálnotok a Wyeast folyékony élesztőit, ugyanis használatukkal hihetetlen eredményeket érhetünk el, olyanokat melyekre száraz élesztőkkel nem vagy csak nagyon nehezen lennénk képesek.

Keresés